Wednesday, February 27, 2013

Ibubapa zaman dulu VS Ibubapa zaman sekarang


BEZA ‘budak sekolah’ dulu dengan ‘budak sekolah’ sekarang begitu ketara di mana pelajar zaman dulu, apabila dirotan hingga lebam di tapak tangan atau di punggung kerana tidak membuat kerja sekolah yang guru berikan adalah perkara biasa.

Mereka tidak akan mengadu kepada sesiapa pun lebih-lebih lagi kepada ibu bapa kerana jika mereka tahu, akan bertambah lebam kena rotan oleh ibubapa mereka.

Pelajar sekarang terlalu manja. Jika dijentik sedikit atau dicubit oleh guru yang ada bekas lebam saja, mulalah ibu bapa datang ke sekolah mengadu kepada guru besar.

Tidak cukup dengan itu, mereka akan buat laporan polis dan memanggil pemberita untuk kejadian disiarkan kepada seluruh rakyat Malaysia.

Jika inilah sikap kebanyakan ibu bapa yang kerjanya suka mengadu hingga ke peringkat Kementerian Pelajaran hanya kerana denda cubit atau ketuk ketampi, bererti kuasa guru untuk mendidik dan mendisiplinkan pelajarnya menjadi terhad. 

Tindakan ibu bapa murid manja ini akan mematahkan semangat guru untuk mengajar adat dan adab ketika belajar dan berikutan itu, ada antara guru kini membiarkan saja murid nakal dan tidak berdisiplin itu. 

Maka lahirlah murid tidak lagi menghormati guru kerana kini di belakang pelajar ada ibu bapa yang sanggup ‘menyerang’ sesiapa saja yang cuba ‘mencubit’ anak mereka. 

Ibu bapa perlu lebih rasional kerana tiada guru yang merotan hingga patah tangan atau patah riuk tulang muridnya kerana segala yang dilakukan itu hanya sebagai pengajaran yang menunjukkan keprihatinan guru yang sayangkan muridnya supaya jadi manusia berguna. 

Dalam Islam sendiri Nabi Muhammad menyarankan kita agar merotan anak-anak yang tidak mahu solat ketika berumur 10 tahun. Rotan yang berbentuk mengajar anak-anak patuh kepada suruhan agama.

Tiada guru yang mahu pelajarnya menjadi tidak pandai dan proses mendisiplinkan pelajar termasuk juga kriteria untuk menjadi pelajar yang berjaya.

Sunday, February 24, 2013

Video Pemenang Bulan Feb 2013

Pemenang Tahap 2 ( No 2- No 5 )

Pemenang pertandingan keceriaan dan kebersihan kelas April 2013


Tahap 1

NO 1 : 2 Merah
Guru Kelas : Pn. Noraznizah

NO 2 : 1 Merah
Guru Kelas : Pn.Nurul Akmaliah

NO 3 : 3 Kuning
Guru Kelas : Pn. Dayangku Hasnah 

NO 4 : 3 Merah
Guru Kelas : Pn. Zazura

NO 5 : 3 Biru
Guru Kelas : Pn Jamaliah 

Tahap 2

NO 1 : 6 Biru
Guru Kelas : En Zakeria bin Chee

NO 2 : 
Guru Kelas : 

NO 3 :
Guru Kelas : 

NO 4 : 
Guru Kelas : 

NO 5: 
Guru Kelas : 

Pemenang Tahap 1 (No 2 - No 5)

1 Merah
3 Kuning


3 Biru
Pemenang Tahap 2 ( Kelas 6 Biru )

Tahniah kepada Kelas 6 Biru dan juga komitmen dari Guru Kelasnya yang begitu kreatif dan inovatif